A fost arestat Otoniel, cel mai căutat traficant de droguri din Columbia. „O lovitură comparabilă cu căderea lui Escobar”

Dairo Antonio Usuga, alias Otoniel, liderul Clan del Golfo, cea mai puternică și mai violentă bandă din Columbia, pentru care Statele Unite au oferit o recompensă de cinci milioane de dolari, a fost arestat, a anunțat sâmbătă Guvernul columbian, notează Agerpres care citează AFP. Traficantul de droguri a fost capturat la Necocli, în nord-vestul ţării, în […]

A fost arestat Otoniel, cel mai căutat traficant de droguri din Columbia. „O lovitură comparabilă cu căderea lui Escobar”

Dairo Antonio Usuga, alias Otoniel, liderul Clan del Golfo, cea mai puternică și mai violentă bandă din Columbia, pentru care Statele Unite au oferit o recompensă de cinci milioane de dolari, a fost arestat, a anunțat sâmbătă Guvernul columbian, notează Agerpres care citează AFP.


Traficantul de droguri a fost capturat la Necocli, în nord-vestul ţării, în apropierea graniţei cu Panama. Poliţia a informat că traficantul de droguri se ascundea în junglă şi că nu folosea un telefon mobil.


Imaginile difuzate de guvern îl arată pe Otoniel îmbrăcat în negru, încătuşat şi înconjurat de soldaţi columbieni înarmaţi.


”Aceasta este cea mai grea lovitură care a fost dată traficului de droguri în acest secol în ţara noastră, comparabilă doar cu căderea lui Pablo Escobar”, a transmis preşedintele Ivan Duque într-un mesaj postat pe reţelele de socializare.


Pablo Escobar, liderul cartelului din Medellin, care controla până la 80% din comerţul global cu cocaină, a fost împuşcat de poliţia columbiană în 1993.


Otoniel, în vârstă de 50 de ani, conducea Clan del Golfo, alcătuit din foşti membri ai grupărilor paramilitare care au dus o luptă acerbă împotriva gherilelor de stânga până în anii 2010. El a preluat conducerea cartelului după moartea fratelui său Juan de Dios, alias Giovanni, în confruntări cu poliţia în 2012.


Guvernul columbian acuză Clan del Golfo că este unul din responsabilii celui mai grav val de violenţe care zguduie ţara de la semnarea acordului de pace în 2016 cu gherilele Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC).


Cartelul, care se finanţează în principal prin trafic de droguri, minerit ilegal şi extorcare, este prezent în aproape 300 de municipalităţi din întreaga ţară, potrivit think tank-ului independent Indepaz.


Statele Unite oferiseră o recompensă de cinci milioane de dolari pentru capturarea sa. Otoniel, care a fost inculpat de justiţia americană în 2009, face în special obiectul unei proceduri de extrădare în New York.


În pofida a patru decenii de luptă împotriva traficului de droguri, Columbia rămâne principalul producător mondial de cocaină, Statele Unite fiind cel mai mare consumator, scrie AFP, citat de Agerpres.