Accesul persoanelor nevaccinate anti-COVID, restricționat în baruri și cluburi, în funcție de rata de infectare

Guvernul a adoptat miercuri lista cu noile măsuri de relaxare care intră în vigoare de la 1 august, printre care se numără și o măsură care impune ca accesul în baruri, cluburi sau discoteci să fie permis doar persoanelor vaccinate anti-COVID, însă doar atunci când rata de infectare din localitate atinge pragul de 2. Într-o […]

Accesul persoanelor nevaccinate anti-COVID, restricționat în baruri și cluburi, în funcție de rata de infectare

Guvernul a adoptat miercuri lista cu noile măsuri de relaxare care intră în vigoare de la 1 august, printre care se numără și o măsură care impune ca accesul în baruri, cluburi sau discoteci să fie permis doar persoanelor vaccinate anti-COVID, însă doar atunci când rata de infectare din localitate atinge pragul de 2. Într-o conferință de presă, șeful DSU Raed Arafat a fost întrebat despre aplicarea unei astfel de măsuri și în cazul restaurantelor. „Decât să le închidem , nu mai bine le lăsăm deschise pentru cei vaccinați?”, a răspuns el.


Mai multe țări europene au anunțat că vor permite accesul în baruri și restaurante numai pe baza certificatului de vaccinare. În România, o astfel de măsură nu este momentan luată în calcul, ci este strict legată de incidența din oraș.


În lista măsurilor care intră în vigoare de la 1 august, adoptată astăzi de Guvern, este însă precizat scenariul în care este restricționat accesul persoanelor nevaccinate în baruri, cluburi și discoteci.


Acest lucru se va întâmpla doar atunci când rata de infectare din localități depășește 2 la mia de locuitori. În acest scenariu, barurile și discotecile funcționează în continuare la capacitate maximă, dar este permis doar accesul celor care sunt vaccinați, dar „pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare”. Când rata de infectare depășește pragul de 3, sunt deschise doar tot pentru vaccinați, însă la capacitatea de 70%.


Punctul 4, pagina 8:Întrebat despre alte măsuri similare, de exemplu pentru restaurante, Raed Arafat a declarat că aceste restricționări privind accesul în anumite locații al persoanelor nevaccinate anti-COVID pot fi o soluție care să evite închiderea spațiilor.


„Dacă avem creșterea incidenței, de exemplu, de peste 3 la mie, și măsura care era luată înainte era să închidem restaurantele în interior, ca să nu închizi restaurantele în interior, poate vii cu o soluție intermediară - să spui, da, le lăsăm în interior, dar cu o condiție: cei care intră acolo sunt cei vaccinați. Poate asta este o soluție, decât să spunem la restaurante închideți-vă, până scade incidența sub 3 la mie”, a explicat Raed Arafat, în conferința de presă susținută la Palatul Victoria, la finalul ședinței de Guvern în care au fost adoptate noile măsuri.Este o logică aici și este o abordare reală și este, de fapt, modul în care beneficiem de arma pe care o avem în mâna noastră acum și care este vaccinarea.

Raed Arafat:

Raed Arafat a explicat și de ce o astfel de măsură se impune în cazul restaurantelor: se evită aglomerarea într-o zonă în care oamenii nu poartă mască, pentru că masca se înlătură când consumi mâncare și băutură.


Rata de infectare din București: 0,09 la mia de locuitori


Posibilitatea ca accesul în localuri să fie restricționat pentru persoanele nevaccinate este însă mică, în acest moment. În prezent, cea mai ridicată rată de incidență este în județul Ilfov, respectiv de 0,13 la mia de locuitori. În București, unde este și cea mai ridicată rată de vaccinare, incidența este de 0,09 la mie.La nivel de localități, cea mai gravă situație este, potrivit site-ului graphs.ro, în localitatea Topana din județul Olt, respectiv de 2.81.