Alpiniștii nepalezi au ajuns pe vârful muntelui K2 în plină iarnă, înaintea lui Alex Găvan

10 alpiniști nepalezi au stabilit un nou record mondial, devenind primii care au ajuns pe vârful K2, al doilea cel mai înalt munte din lume, în timpul iernii, a relatat BBC. Alpinistul Alex Găvan nu a reușit să devină primul român urcat pe K2 iarna, după ce a încercat să ajute un alpinist spaniol căzut, […]

Alpiniștii nepalezi au ajuns pe vârful muntelui K2 în plină iarnă, înaintea lui Alex Găvan

10 alpiniști nepalezi au stabilit un nou record mondial, devenind primii care au ajuns pe vârful K2, al doilea cel mai înalt munte din lume, în timpul iernii, a relatat BBC. Alpinistul Alex Găvan nu a reușit să devină primul român urcat pe K2 iarna, după ce a încercat să ajute un alpinist spaniol căzut, potrivit postării făcute pe Facebook de un alpinist nepalez.


Alpinistul Nimsdai Purja, membru al grupului de nepalezi, a declarat că echipa de 10 alpiniști a atins vârful K2 la ora locală 17:00.


Zeci de alpiniști s-au aflat pe munte în această iarnă, în speranța de a realiza același lucru, scrie BBC, dar un alpinist spaniol a murit în acest weekend după ce a suferit o cădere în timp ce cobora.


Potrivit postării pe Facebook a unui alpinist nepalez, Alex Găvan, partenera lui italiană de urcare, Tamara Lunger, și alți doi alpiniști polonezi s-au oprit pentru a-l ajuta pe spaniol, care însă a decedat ulterior.


Românul este acum în tabăra de bază și intenționează să își ducă visul la bun sfârșit, deși nu va mai fi primul care să ajungă iarna pe vârful K2.


K2, unul dintre cei 14 munți cu o înălțime mai mare de 8.000 m, este considerat drept cel mai dificil de escaladat iarna.


A fost denumit „muntele sălbatic”, nume care a rămas după ce alpinistul american George Bell a spus despre propria încercare din 1953 că „este un munte sălbatic care încearcă să te omoare”.


K2, care este cu doar 200 de metri mai scurt decât Everestul, se întinde pe granița Pakistan-China.


Alpinistul Alex Găvan, care împreună cu italianca Tamara Lunger voiau să urce fără oxigen suplimentar pe vârful K2, povestea pe Facebook, pe 11 ianuarie, că pe munte temperatura este de -34 de grade, iar pe vârf ajunge la -68 de grade.