Andrei Banu, fost ofițer de Investigații Criminale: „Sinuciderea celor două polițiste a creat, în rândul cetățeanului, o „fractură” la nivel de siguranță și încredere

Două tinere polițiste și-au pus capăt zilelor în ultima lună. Frumoase, împlinite atât personal, cât și profesional. Cel puțin, privit din exterior. Și, cu toate acestea, ambele s-au sinucis folosind armele din dotare. Ploieșteanul Andrei Banu, fost ofițer de Investigații Criminale, consideră că, la ora actuală, cele două acte suicidale, dar și cazul „Raisa” au […] Articolul Andrei Banu, fost ofițer de Investigații Criminale: „Sinuciderea celor două polițiste a creat, în rândul cetățeanului, o „fractură” la nivel de siguranță și încredere apare prima dată în Observatorul Prahovean.

Andrei Banu, fost ofițer de Investigații Criminale: „Sinuciderea celor două polițiste a creat, în rândul cetățeanului, o „fractură” la nivel de siguranță și încredere

Două tinere polițiste și-au pus capăt zilelor în ultima lună. Frumoase, împlinite atât personal, cât și profesional. Cel puțin, privit din exterior. Și, cu toate acestea, ambele s-au sinucis folosind armele din dotare. Ploieșteanul Andrei Banu, fost ofițer de Investigații Criminale, consideră că, la ora actuală, cele două acte suicidale, dar și cazul „Raisa” au dus la o criză totală de autoritate, încredere și siguranță a cetățenilor în oamenii legii.

„Nu se pune problema de prevenție în cazul sinuciderii celor două polițiste. Au știut foarte bine ce aveau de gând să facă, au fost acte premeditate. Probleme personale, ori profesionale. Sau ambele. Discriminare, de ce nu?! Sunt atâtea femei discriminate la locul de muncă, mai ales în Poliție, unde bărbații sunt mai bine văzuți. Da, depresia majoră este un factor important care a stat la baza acestor acte suicidale. Dar de ce nimeni din jurul lor nu a văzut semnalele? Cum de au trecut testarea psihologică? Gândiți-vă că vorbim despre doi oameni ai legii care aveau drept de port armă. Și cu asta, cred eu, spun multe. Acestea sunt două cazuri recente. Dar sunt numeroase alte cazuri de polițiști care au recurs la un asemenea gest extrem în ultimii ani. Ar trebui ca autoritățile să tragă niște învățăminte din aceste tragedii care s-au întâmplat una după alta și în care implicați au fost oameni ce ar trebui să ofere cetățeanului „siguranță și încredere”, susține fostul ofițer de Investigații Criminale.

„Încadrarea în Poliție nu ar trebui să se facă doar pe baza unui CV frumos „împachetat”

În primul rând, spune Andrei Banu, programa din școlile de poliție ar trebui să implice mult mai multă practică.

„Teoria te ajută și nu prea când „dai ochii” cu strada, cu toate nenorocirile care se întâmplă. Ori felul în care înveți să gestionezi o situație nu se face în bancă, ci pe teren. În al doilea rând, testările psihologice trebuie să fie mult mai riguroase. Ele, la ora actuală, pot fi „păcălite” foarte ușor. Avem dovada clară. E foarte dificil să previi o sinucidere. Totuși, un bun specialist știe să interpreteze anumite semnale ce țin de comportament, atitudine, anumite predispoziții pe fond genetic, patologic, stări psihice și altele. Dar, repet, doar dacă ești un bun specialist. Nu în ultimul rând, încadrarea în Poliție nu ar trebui să se mai facă doar pe baza unui CV frumos „împachetat”. Nu. Este nevoie de o întreagă anamneză atunci când vorbim despre angajarea în sistem a unui om al legii, cu drept de a deține, purta și folosi armă de foc”.

„Aceste tragedii au creat o criză de autoritate”

Cazurile celor două tinere polițiste care și-au curmat viața, una în propria locuință, cealaltă în toaleta unei gări, au creat, spune Andrei Banu, o stare de nesiguranță în rândul oamenilor, o „fractură” perfect legitimă, la nivel de încredere. Completate și de tragedia în urma căreia o fetiță de 11 ani și-a pierdut viața, lovită pe trecerea de pietoni de către un polițist, „deja vorbim de un fenomen de lipsă de autoritate, siguranță, echilibru și protecție pe care cetățeanul ar trebui să le primească din partea polițiștilor.

Oricum ar fi, impactul rămâne unul devastator. La nivel de societate, dar și în rândul familiilor, care mereu vor purta pe umeri sindromul de povară a vinovăției. „Oare eu aș fi putut să previn așa ceva?” O întrebare care niciodată nu își găsește răspuns, a mai adăugat fost ofițer criminalist, omul care, de-a lungul carierei, a încercat să deslușească misterul din spatele a numeroase cazuri de sinucideri. Niciodată, însă, din rândul colegilor săi de breaslă. Nu, nu trebuie să fii nebun ca să mergi la psiholog. Trebuie doar să admiți că ești om și că ai nevoie de ajutor. „Rana sufletului care generează astfel de drame este mai periculoasă, de multe ori, decât rana fizică. Durerea invizibilă e mult mai parșivă și, iată, dacă pică poleiala, se frâng destine”, a concluzionat Andrei Banu.

 

 

 

 

 

 

 

Articolul Andrei Banu, fost ofițer de Investigații Criminale: „Sinuciderea celor două polițiste a creat, în rândul cetățeanului, o „fractură” la nivel de siguranță și încredere apare prima dată în Observatorul Prahovean.