Der Spiegel, mișcat de români: ”o țară cu probleme mari”, dar cu oameni ”autentici eroi europeni”

Săptămânalul german Der Spiegel, una dintre cele mai influente voci media ale Europei, cunoscut de-a lungul anilor pentru o atitudine francă față de România, vorbește în ultima sa ediție despre români ca despre ”oameni plini de curaj și care iubesc adevărul”. Deloc complezentă în prezentarea Europei, și fără menajamente ori de câte ori a venit […]

Der Spiegel, mișcat de români: ”o țară cu probleme mari”, dar cu oameni ”autentici eroi europeni”

Săptămânalul german Der Spiegel, una dintre cele mai influente voci media ale Europei, cunoscut de-a lungul anilor pentru o atitudine francă față de România, vorbește în ultima sa ediție despre români ca despre ”oameni plini de curaj și care iubesc adevărul”.


Deloc complezentă în prezentarea Europei, și fără menajamente ori de câte ori a venit vorba despre România, revista Der Spiegel face o cronică documentarului ”Colectiv”, cu ocazia lansării filmului în videoteca MDR. 


MDR este una dintre rețelele publice de televiziune din Germania, cu sediul la Leipzig, care a acoperă estul țării.


Der Spiegel scrie că documentarul regizat de Alexander Nanau este ”este o creație extraordinară”, fiind propunerea României la Oscar. În ultimele săptămâni, ”Colectiv” a cîștigat noi trofee peste Ocean, fiind considerat documentarul sau filmul internațional al anului 2020 de către mai multe organizații de critici de film din Statele Unite. 


Revista Der Spiegel face o cronică documentarului ”Colectiv” (foto Der Spiegel)

După premiile oferite filmului românesc de către Asociația națională a criticilor de film din SUA, precum și de către asociațiile criticilor din Boston, St. Louis, New Mexico sau North Dakota, recent The San Francisco Bay Area Film Critics Circle a nominalizat ”Colectiv” la două categorii: cel mai bun documentar și cel mai bun film internațional. 


”Colectiv” a cîștigat titlul de cel mai bun documentar al lui 2020, iar filmul internațional a fost adjudecat de ”Another Round”, pelicula daneză în care rolul principal este interpretat de  Mads Mikkelsen, unul dintre cele două filme cu care ”Colectiv” concurează la premiul LUX al Parlamentului European, unde pentru prima oară publicul din Europa are 50% din voturi, iar parlamentarii, cealaltă 50%.


În mediile universitare și jurnalistice din zona San Francisco, ”Colectiv” a devenit un subiect de discuție, ziarul facultății Berkeley California, unul dintre epicentrele gândirii academice liberale din lume, dedicându-i documentarului românesc un amplu articol de dezbatere pe tema jurnalismului de investigație. 


Revenind la Der Spiegel, revista citează ”Gazeta Sporturilor”, ziarul românesc ale cărui investigații apar în ”Colectiv”. Săptămânalul german scrie, de asemenea, că prin filmul lui Alexander Nanau ajungi că ”cunoști România ca țară cu mari probleme”, dar ”în care acționează oameni plini de curaj și care iubesc adevărul”. 


Revista o numește pe Camelia Roiu, doctorul de la Spitalul de Arși care a colaborat cu jurnaliștii, și scrie despre cei care se implică în societatea românească, numindu-i ”nu whistlebloweri, ci autentici eroi europeni”.