Poate că ar trebui să ne dăm un pic pace și să ne bucurăm mai mult atunci când avem ocazia

Poate că ar trebui să ne dăm un pic pace și să ne bucurăm mai mult atunci când avem ocazia. Să lăsăm încruntarea și să nu ne mai gândim, măcar preț de câteva minute că, da, e plin de fard peste tot. Și, cu toate astea, noi avem datoria să trăim. Și să facem asta […] Articolul Poate că ar trebui să ne dăm un pic pace și să ne bucurăm mai mult atunci când avem ocazia apare prima dată în Observatorul Prahovean.

Poate că ar trebui să ne dăm un pic pace și să ne bucurăm mai mult atunci când avem ocazia

Poate că ar trebui să ne dăm un pic pace și să ne bucurăm mai mult atunci când avem ocazia. Să lăsăm încruntarea și să nu ne mai gândim, măcar preț de câteva minute că, da, e plin de fard peste tot. Și, cu toate astea, noi avem datoria să trăim. Și să facem asta cât putem de frumos. Să nu lăsăm pe nimeni și nimic să ne dezumanizeze. Nici COVID-ul, nici mormanele de gunoaie, nici lipsurile de toate felurile, nici indiferența și batjocura pe care le resimțim de la cel mai înalt nivel.

Da, toate sunt realități care dor și care ne fac să ne mulțumim cu supraviețuirea. În lucruri mărunte ar trebui, însă, să ne găsim refugiul. Și să ne încărcăm cu ele cât putem.

În seara asta, Ploieștiul s-a luminat. A prins culoare și un pic din magia aceea de care avem nevoie pentru a trăi și simți așa cum se cuvine sărbătorile de iarnă. Sute de oameni au venit să ia un strop din bucuria momentului. De la mic la mare. Unii și-au șters ochelarii și au învățat să privească în jur altfel, să ia și ce e bun. Pe alții, aburii provocați de prea multe gânduri și o prea mare înverșunare (îndreptățită de multe ori, nu zic nu) i-a împiedicat să trăiască niște clipe de fericire.

Din nou remarci de genul „ mâine o să fie spitalele pline de COVID”, „dar gunoiul, gunoiul când dispare?” sau „lasă că noi plătim și luminile astea, nu vă mai bucurați atât!”

Am devenit înverșunați. Uneori, pe bună dreptate. Încruntați, deopotrivă. Suspicioși și mereu cu un ton acuzator. Parcă din reflex simțim nevoia să atacăm, asta ca o formă de apărare. Apărare în fața unor vremuri grele pe care le trăim, din care am înțeles că nimic nu mai este cum era și, cel mai grav, nu avem nici cea mai vagă idee cum va fi, apărare în fața unor oameni, numiți conducători, puși acolo să ne apere drepturile, să ne protejeze, să asigure ceea ce înseamnă stabilitate, echilibru și un trai decent.

E drept, noi nu vedem decât lupta lor pe ciolan. Ciolanul acela numit „țară” e al lor, iar muritorii de rând nu pot decât să asiste neputincioși de pe margine cum ei își trăiesc festinul. În timp ce se îneacă în sărăcie, deznădejde, neputință și disperare. Mintea a început să o ia razna. Pandemia ne-a împărțit în două, lipsa protecției sociale, lipsa hranei, a medicamentelor, a locurilor de muncă și-au pus și ele amprenta.

Copiii noștri au devenit „cobaii lor”, iar oamenii aceștia, numiți români, sunt moneda de schimb pe care ei calcă fără scrupule cu pantoful fin, îmbibat, însă, în noroiul nesimțirii.

Da, suntem, mulți dintre noi, îndreptățiți să avem un gust amar. Dar ce folos? Dacă în spațiul public ne aruncăm toate refulările, schimbăm ceva? Sau pe cineva? Manifestarea aceasta violentă pare a fi un fel de unul împotriva celuilalt și toți împotriva creatorului, adică statul.

Mulți am devenit frustrați, cu gândul doar la supraviețuire și arătat cu degetul spre incompetență și batjocură. Vede cineva? Vede, însă nu cine trebuie. Roata, acolo, se învârte în același sens și cu același ritm. E clar că ne-am dus în jos fiindcă ei, mai marii noștri, nu au Dumnezeu, nu au valori, nu au nimic, decât luptă. Eu mâine, de Ziua Națională, pe mulți dintre ei i-aș numi dărâmătorii de istorie.

Și, chiar dacă toate acestea… totuși să ne rămână micile bucurii pe care să le ducem în suflete și în case. Cum a fost momentul aprinderii iluminatului ornamental din seara aceasta, la Ploiești. Să ne umplem inimile și cu fărâma asta minusculă de frumos care ne-a mai rămas. Să mai astupăm prăpăstiile dintre noi, să facem din puțin mult, să rostim și vorbe ziditoare și să ne bucurăm de-un decembrie de poveste. Chiar dacă a devenit greu, atât de greu, pentru că-i mult, mult prea rău.

Articolul Poate că ar trebui să ne dăm un pic pace și să ne bucurăm mai mult atunci când avem ocazia apare prima dată în Observatorul Prahovean.