SUA acuză Rusia că a încălcat dreptul cetățenilor să voteze în alegerile parlamentare

Statele Unite au anunțat că alegerile parlamentare din 17-19 septembrie din Rusia s-au desfășurat „în condiţii care nu au fost propice procedurilor libere şi echitabile”, iar cetăţenii ruşi au fost „împiedicaţi să-şi exercite drepturile civice”, a transmis purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, citat de AFP și Agerpres. „Folosirea de către guvernul rus […]

SUA acuză Rusia că a încălcat dreptul cetățenilor să voteze în alegerile parlamentare

Statele Unite au anunțat că alegerile parlamentare din 17-19 septembrie din Rusia s-au desfășurat „în condiţii care nu au fost propice procedurilor libere şi echitabile”, iar cetăţenii ruşi au fost „împiedicaţi să-şi exercite drepturile civice”, a transmis purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, citat de AFP și Agerpres.


„Folosirea de către guvernul rus a legilor asupra organizaţiilor extremiste, agenţilor străini ori a organizaţiilor indezirabile a limitat puternic pluralismul politic şi i-a împiedicat pe ruşi să-şi exercite drepturile civice şi politice”, a transmis Statele Unite.


El a menționat declararea de către Rusia a unor instituții media străine drept „agenți străini” și împiedicarea candidaturii unor opozanți politici ai lui Vladimir Putin care au fost declarați „extremiști” sau „indezirabili” precum în cazul lui Alexei Navanîi și a organizațiilor sale. Opozanții liderului de Kremlin au avut de ales între exil sau închisoare înainte de alegeri.


„Restricţiile guvernului rus, care au fost precedate de vaste eforturi pentru marginalizarea actorilor politici independenţi, au împiedicat, de asemenea, observatorii străini să monitorizeze scrutinul”, aminteşte purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat.


Washingtonul îndeamnă Rusia să-şi „onoreze angajamentul faţă de comunitatea internaţională de a respecta drepturile omului şi libertăţile fundamentale”.


Kremlinul a declarat luni că alegerile au fost „libere şi corecte”, în timp ce observatorii şi opoziţia manifestă îngrijorări majore privind fraude electorale, inclusiv cu votul electronic, iar Comisia Europeană consideră că acest scrutin s-a desfăşurat într-o „atmosferă de intimidare”.


Partidul preşedintelui Vladimir Putin, Rusia Unită, a obţinut 49,85% din voturi după centralizarea rezultatelor din 99,69% dintre birourile de vot. Este un rezultat mai slab faţă de ultimele alegeri, dar unul care îi va asigura peste 300 din cele 450 de mandate ale Dumei de Stat, astfel că partidul prezidenţial va putea să adopte legi şi să efectueze reforme constituţionale fără a avea nevoie să se alieze cu alte forţe politice.