SUA vor ridica restricțiile de călătorie pentru persoanele vaccinate din UK și mare parte a UE

Statele Unite ale Americii urmează să ridice restricțiile de călătorie impuse de administrația Trump în pandemia de COVID pentru cei care vin din Marea Britanie, cea mai mare parte a Uniunii Europene, plus alte state, dacă sunt vaccinați cu ambele doze. Măsura va intra în vigoare în noiembrie, a anunțat administrația Biden, conform The Guardian. […]

SUA vor ridica restricțiile de călătorie pentru persoanele vaccinate din UK și mare parte a UE

Statele Unite ale Americii urmează să ridice restricțiile de călătorie impuse de administrația Trump în pandemia de COVID pentru cei care vin din Marea Britanie, cea mai mare parte a Uniunii Europene, plus alte state, dacă sunt vaccinați cu ambele doze. Măsura va intra în vigoare în noiembrie, a anunțat administrația Biden, conform The Guardian.


Decizia va marca sfârșitul interdicției de călătorie impuse de Donald Trump în urmă cu aproape doi ani, în primele faze ale pandemiei de COVID, și vine după un lobby intens de la Bruxelles și de la Londra.


Pe lângă Regatul Unit și țările din spațiul Schengen, această decizie se va aplica și în cazul celor care călătoresc în SUA din Irlanda, China, Iran, Brazilia, Africa de Sud și India.


România, Bulgaria și Cipru nu sunt încă parte a Acordului Schengen și nu sunt pe lista țărilor pentru care sunt ridicate restricțiile. Chiar și așa, cetățenii României vor putea călători în SUA din noiembrie încolo, dacă sunt vaccinați, pentru că nu există zboruri directe, ci merg cu escală în țări pentru care aceste restricții vor fi ridicate.


În prezent, soluția pentru românii care vor să ajungă în SUA este să călătorească prin Istanbul sau Doha, pentru că nici Turcia, nici Emiratele Arabe Unite nu sunt vizate de restricții.


Trebuie și un test negativ COVID, iar masca e obligatorie


Responsabilul pentru informații privind COVID-19 de la Casa Albă, Jeff Zients, a precizat că cine va dori să intre în Statele Unite din noiembrie va avea nevoie de dovada vaccinării complete și de un test COVID negativ, efectuat cu 72 de ore înainte de plecare.


Decizia face parte dintr-un nou sistem de călătorie aplicabil celor care merg în SUA: vor fi reguli mai stricte privind monitorizarea persoanelor cu care se intră în contact, iar purtarea măștii de protecție va fi obligatorie.


„Acest lucru este impus de noile studii privind COVID și, pe măsură ce sunt vaccinați mai mulți oameni în întreaga lume, dorim ca oamenii să poată călători mai liber. Suntem mereu conduși de știință și continuăm să facem acest lucru”, a spus Erica Barks-Ruggles, un înalt oficial al Biroului Organizației Internaționale de Afaceri din SUA.


În prezent, Statele Unite nu permit accesul cetăţenilor non-americani care în ultimele 14 zile au călătorit în zona Schengen, Marea Britanie, Irlanda, China, India, Africa de Sud, Iran şi Brazilia.


Foto: Hepta