Toate școlile se închid, de luni, pentru două săptămâni. Ce alte restricții a anunțat Klaus Iohannis și când intră în vigoare

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri seară, după ședința de la Cotroceni cu responsabili în gestionarea pandemiei, că „este regretabil, dar trebuie să instituim restricții, care vor intra în vigoare de luni”. Președintele a anunțat că, începând de luni, masca redevine obligatorie peste tot. „Și în interior, și în exterior. Și la școală, unde se […]

Toate școlile se închid, de luni, pentru două săptămâni. Ce alte restricții a anunțat Klaus Iohannis și când intră în vigoare

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri seară, după ședința de la Cotroceni cu responsabili în gestionarea pandemiei, că „este regretabil, dar trebuie să instituim restricții, care vor intra în vigoare de luni”.https://www.youtube.com/watch?v=3nmU2YCJQrA

Președintele a anunțat că, începând de luni, masca redevine obligatorie peste tot. „Și în interior, și în exterior. Și la școală, unde se mai ține, și în târguri, și la cinematograf, și dacă vă plimbați pe stradă este obligatoriu să aveți mască”, a spus el.


Totodată, ziua, la majoritatea activităților, „accesul va fi permis numai cu certificatul verde, iar cei nevaccinați, din păcate, vor avea o sumedenie de restricții”, a mai punctat șeful statului.


Lista integrală a restricțiilor va fi decisă de Guvern și anunțată cel târziu vineri, a spus Iohannis.


Principalele declarații făcute de Klaus Iohannis:


Am discutat despre vaccinare, despre școli, despre restricții. Vreau să fiu foarte clar din capul locului: dacă vrem să se oprească pandemia, singura soluție este vaccinarea.În Vestul Europei, unde lumea s-a vaccinat în masă, s-au relaxat, pandemia, practic, nu mai are impact. Dacă vreți să nu ajungeți la spital și la ATI, vaccinați-vă!

Singurul lucru care se întâmplă dacă vă vaccinați este că scăpați de formele grave de boală. Până vă convingeți să vă vaccinați, din păcate, este nevoie de restricții.

Klaus Iohannis:
Școlile sunt puternic afectate. S-a decis astăzi ca vacanța să fie valabilă nu numai pentru ciclul primar, ci și pentru gimnaziu și liceu, pentru două săptămâni. Deci, începând de luni, este vacanță școlară.Începând de luni, masca redevine obligatorie peste tot. Și în interior, și în exterior. Și la școală, unde se mai ține, și în târguri, și la cinematograf, și dacă vă plimbați pe stradă este obligatoriu să aveți mască.Este regretabil, dar trebuie să instituim restricții, care vor intra în vigoare de luni. Guvernul va hotărî cel mai târziu vineri ce restricții intră în vigoare.Dau câteva exemple, care nu sunt exhaustive. De exemplu, va fi restricționată circulația noaptea, excepție făcând cei vaccinați și cei cu legitimație de serviciu, care au treabă legitimă de rezolvat.Ziua, la majoritatea activităților, accesul va fi permis numai cu certificatul verde, iar cei nevaccinați, din păcate, vor avea o sumedenie de restricții.Aceste lucruri se vor îmbunătăți pe măsură ce lumea înțelege să se vaccineze și vom scăpa de această pandemie.

Președintele Klaus Iohannis a convocat miercuri, 20 octombrie, la Palatul Cotroceni, responsabili în gestionarea pandemiei pentru a lua noi măsuri care să limiteze răspândirea COVID-19, după ce, marți, au fost anunțate 574 de decese și peste 18.000 de cazuri.


Ședința, care a durat aproape o oră și jumătate, a început la ora 17.30 și la ea au participat:


premierul interimar Florin Cîţuministrul interimar al Sănătăţii, Attila-Zoltán Csekeministrul Afacerilor Interne, Lucian BodeŞeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţăsecretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafatdirectorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistolministrul Educației, Sorin Cîmpeanucoordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare Anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiță

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, comentând cel mai grav bilanţ de la debutul pandemiei, că va convoca miercuri, la discuţii, toţi actorii guvernamentali implicaţi în gestionarea pandemiei „pentru instituirea unor măsuri clare, restrictive, singurele care mai pot diminua în acest moment răspândirea infectărilor”.


Președintele României a precizat că se impun cât mai curând restricţii care să ducă la limitarea pandemiei, dată fiind transmiterea comunitară extinsă a tulpinii Delta, care face ca cifrele să fie din ce în ce mai alarmante.  


„Este o perioadă a suferinței. O dramă națională de proporții teribile. Nu avem, însă, altă opțiune decât să o depășim”, a spus șeful statului marți, 19 octombrie, acesta punctând și că, în România, campania de vaccinare „s-a mișcat mult prea lent”.